ßßß Cookit - przepis na Placki pszenne z "kyselé zelí"

Placki pszenne z "kyselé zelí"

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis przyjechał z Ostrawy, w której byłem, o dziwo nie na imprezie, a przy okazji jarmarku świątecznego, a właściwie przedświątecznego. Pośród wielu stoisk na rynku, zresztą jedynym gęściej zaludnionym miejscem w okolicy, był jeden sprzedający świąteczne placki pszeniczne, bardzo przypominające naleśniki :)Moją uwagę zwrócił ten z nadzieniem o nazwie "kyselé zelí". Jako turysta nie znający języka skojarzyło mi się to z deserem z mąki ziemniaczanej i byłem bardzo ciekawy jak to może smakować w naleśniku. Okazało się, że w lokalnym języku oznacza to jednak zupełnie co innego. :)
A przy okazji kolejne odkryte dowody uznania:
Artykuł w mmłódź.
Składniki:
- mąka
- woda
- kapusta kiszona
Wykonanie:
Mąkę rozrabiamy w wodzie tworząc lejące się ciasto. Smażymy placek, kładziemy do środka kiszoną kapustę, zawijamy i lekko podsmażamy.
Źródło:http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/2012/12/placki-pszenne-z-kysele-zeli.html